Harvard Scientists Found Something Surprising About People Who Meditate
07 januari 2017 

Harvard Scientists Found Something Surprising About People Who Meditate

It turns out meditating is good for more than just quiet time: It can actually help us fight the cripplingly high stress levels we experience during our busy lives, in the office or elsewhere.

–>     MEDITATIE helpt

In een onderzoek van “Harvard university” is gebleken dat mediteren helpt tegen stress en depressies. In dit onderzoek namen ze 24 deelnemers en gaven deze 8 weken durende cursus. Waarin ze 2.5 uur per week verschillende soorten meditatie deden. Na afloop gaven de MRI scans aan dat de verbindingen in de hersenen die de emoties reguleren een stuk dikker geworden waren. Hierdoor waren de deelnemers minder gestrest, bang en minder depressief.

De afgelopen jaren is Depressie en stress erg verhoogt in ons dagelijks leven. Gelukkig kan mediteren helpen om de stress en depressie te verminderen.

Je hebt vele soorten, hieronder een klein deel hiervan, welke je daarna zelf kunt toepassen.

Ademhaling

Meditatie draait veel om de eigen ademhaling. Daarom zullen alle meditatietechnieken enigszins op elkaar lijken. Toch zijn er aantal kleine verschillen die het tot een andere techniek maken. Meditatie kan zelfs zo simpel zijn dat je eigenlijk alleen maar op de ademhaling hoeft te letten. Je zult merken dat dit niet eenvoudig is. Je zult geregeld merken dat je afgeleid wordt door van alles en nog wat. Geen probleem, probeer gewoon weer rustig op je adem te letten.

Probeer op een rustige stoel of in een gemakkelijke houding te zitten. Het liefst ook in een lege kamer!

probeer nu op je ademhaling te letten. Je hoeft niets te veranderen. Probeer +/- 10 minuten je ademhaling te volgen.

Tel de Ademhaling

 

Deze vorm van meditatie lijkt erg veel op de vorige. hierbij probeer je de ademhaling te tellen. Laat hierbij alles los en focus op de ademhaling. Na een tijdje kun je hierbij ook de ademhaling verder bekijken. Waar zit je ademhaling. Heb jij een hoge of lage ademhaling, is hij lang of kort. Bekijk dit eens en accepteer hoe het nu is.

Denken aan niets, meditatie

Hierbij ga je in een ontspannen houding zitten. Dit kan zijn op een stoel, met een rechte rug net niet tegen de leuning. Voeten goed stevig op de grond. Nu langzaam ontspannen, dan zul je merken dat je lichaam jou vanzelf rechtop houdt. Ook kun je op de grond in de kleermakers houding zitten, let hierbij op dat je rug recht is. dan ga je langzaam je gedachten tot een stop toe roepen. Dit doe je door te accepteren dat de gedachten er zijn en deze langzaam los te laten. Aan te geven dat jij hier verder mee gaat als je klaar bent met mediteren. Dit is je eigen tijd.

Tijdens mijn meditatie in Thailand, vergeleek mijn meditatie leraar de gedachten met ANGRY BIRDS. Hij zei dat je gedachten net als Angry birds zijn, je begint met een. Hoe meer je bezig bent met de Angry birds, des te meer zullen er komen. Tot dat je totaal niet meer rustig bent. Het doel is om deze gedachten (of beestjes) te accepteren, laten zijn voor wat ze zijn. Deze verder loslaten, je zult merken na verloop van tijd zullen je gedachten verdwijnen. en krijg je rust in je hoofd.

Lopend mediteren

Bij lopende meditatie, ga je heel bewust lopen. Je zet je voeten echt neer, voelt ook goed hoe ze neer komen en wat ze raken. Het beste werkt dit op blote voeten. Wikkel rustig je voeten af en doe dit met aandacht.

Bewust wording

Je kunt deze oefening overal doen in je leven. Wees eens 100% bewust van je omgeving. Bekijk wat je ziet, hoort en voelt. Dit lijkt nogal simpel, al zul jij je verbazen hoeveel dingen we normaal niet registeren.

welke geluiden hoor, (vliegtuig, bomen die ruizen, een alarm, natuur, etc.)

wat je zie je allemaal, (gras bewegen, takjes aan bomen, vogels, mensen, etc.)

wat voel je allemaal, (is het warm/koud, waait het, hoe voelt het bankje waar je op zit, etc)

Mantra meditatie

In thailand kreeg ik tijdens meditatie lessen ook af en toe een mantra, om onze gedachten sneller te laten stoppen.

Je kunt dan in een langzaam tempo de volgende woorden herhalen.

 

Clear and bright (dit geeft je rust en overzicht in je leven)

of

 

Om Mani Padme Hum  ( Om Mani Padme Hum kent meerdere betekenissen, maar ‘Groet aan het juweel in de lotus’ is de belangrijkste. Je kunt dit lezen als: zelfs een prachtige lotusbloem kan opbloeien uit de modder. )

Je kunt natuurlijk ook je eigen mantra gebruiken.

Doe jij al aan meditatie?

Ik hoor graag hieronder, of jij aan meditatie doet en wat het je oplevert.

Over de schrijver
Reactie plaatsen